Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Света Гора Увод  
 
 
  

Ἁγίου Ὄρους Святая Гора Афон Атон Holy mount Athos de berg Athos Agion Oros

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012,2013)

 

 

Света гора је царство без круне,

држава без војске,

земља без жена,

богатство без новца,

мудрост без школе,

кухиња без меса,

молитва без престанка,

Веза са небесима без прекида,

славопој Христу без умора,

смрт без жаљења.

Св. Николај српски

 

   

...„И на овом парчету земље, које море запљускује, где је клима најздравија, над којим се наднело азурно небо, међу вечито зеленим брдима и долинама, на дохвату величанственог сведока свемогуће природе, није се населио никакав народ, него један ред људи, који се, истина, разликује пореклом, али је једнак у вери, у назорима људским и у ширењу своје дужности. То су пустињаци, калуђери, који су се скупили у овај кутић земног шара, да у повучености проведу живот, да у молитви и добрим делима задовоље своју савест, поставивши себи одрицање сваке светске радости и насладе као главну своју врлину“...

Сава Хиландарац

 

 

Монашки живот изазивао је одувек посебну врсту пажње код немалог броја људи. Неки су желели да сазнањем истине о монаштву задовоље пуку знатижељу, док су други тражили и налазили одговоре о његовој суштини. Сусретање са монаштвом, никога, међутим, не оставља равнодушним.

Данас на Светој Гори постоји двадесет суверених општежитељних манастира, онолико колико их је било у XVI веку. Административно и духовно од манастира зависи 12 скитова и око 250 келија. Сваки манастир има самоуправу, и регулише животе својих монаха у складу са монашким правилима и унутрашњом управом, одобреном од стране монаха. Сваке године сваки манастир бира по једног монаха, да га заступа у Свештеној општини. Ово законодавно тело бави се проблемима Свете Горе у целини, и такође надгледа рад манастира. Извршни орган Свештене општине јесте Свештена епистасија.

Света Гора је под духовном јурисдикцијом Васељенске патријаршије у Цариграду, а грчку владу представља цивилни градоначелник. Данас Света Гора поново цвета. Велики број образованих младих људи одлази у манастире, који су сада сви општежитељни, као и у скитове и келије.

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2023 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev