Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Историја 10. и 11.век  
 
 
  

Хиландар Χιλανδαριου Chilandar Hilandar Χιλιανδαριου Хилендар Chilendar Hilendar

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

X и ΧΙ веk

 

 

До данас нема докумената који би конкретно говорили о настанку тј. првој изградњи манастира Хиландара. Међутим, постоје документи који говоре о људима и догађајима из 10. и 11. века, а који се могу везати за манастир Хиландар.

Најстарији сачувани подаци о манастиру Хиландару говоре о томе да су између 976. и 979.године Атонци или монаси Свете Горе, Ромелијском императору Василију II упутили једну молбу коју је саставио и пренео у Цариград Георгије Хеландарис (Лађаревић). Године 982. исти тај Хеландарис (који је по свој прилици, оснивач и ктитор нашег манастира прозваног касније, по њему "манастиром Хеландаријевим“) продао монасима Ивирона своје добро (агрос) које се граничило са територијом манастира Ивирон, јер је желео да се настани у близини мора!? Од добијених пара монах Хеландариос долази у Милеје- северни део Атона, на месту данашњег манастира Хиландар где подиже мали манастир и келију, или је купио већ постојећи манастир са келијама.  Скорашњи археолошки налази указују да је на месту данашњег Хиландара постојали објекти, вероватно верског карактера из 5.века.

Конкретно манастир Хиландар се први пут појављује у сачуваним списима из 1015.год. када се седамнаести по реду потписао „Јевстатије, монах и игуман Хеланд...", што би се могло допунити као „Хеландарију“, ако би оваква, граматички могућа, реконструкција била тачна то би значило да се манастир Хиландар први пут конретно помиње као грчки манастир 1076.године, али "потпуно пуст и угашен", у то време се он помиње као манастир старца Лаврентија Паксимаде, а овај као његов ктитор. Овако запустели манастир је по одлуци прота и свих игумана светогорских манастира, уступљен јереју Неофиту 1076.године, игуману манастира Кастамонита, са правом да њиме управља, али без права да га прода или уступи другоме. Манастир је имао да буде сједињен са манастиром Кастамонитом. Овоје је за сада најстарији познати помен манастира Хиландара.* 

Манастир Хеландариос, назив манастира у том облику, се помиње још у грчким актима из XI и XII века па и касније. Познати су игумани Хиландара из 11.века, а то су: Евстатије 1015. и 1018.год., и  Илија 1066.год. Монах Симеон потписан као - хиландарски, економ Свете Горе потписао је протатски акт 1141.године о разграничењу манастиа Калике и манастира Филотеја.*

На Светој Гори су и пре доласка Светог Саве српског били српски монаси. Неки научници сматрају да су прве насеобине српских монаха на Светој Гори још из 10.века.

У првим српским изворима о манастиру Хиландару, Д. Анастасијевић говори да је још у 12.веку Манастир  био посвећен Ваведењу Пресвете Богородице (21. новембар). Последњи помен "Хеландара" из тога периода је у протатском акту од 1169.године, где је међу потписницима и "хеландарски" игуман Герасим. После тога је манастир пропао и опустео, заједно са многим другим манастирима и келијама у Милејама, како се тај крај Свете Горе у средњем веку звао. До пустошења и каснијег пропадања манастира су довели стални напади пирата и других разбојника. 

(дб), (вм)

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012. // дец.2013)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev