Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Успења пресвете Богородице, Моливоклисија  
 
 
  

Kелија Успења пресвете Богородице, Моливоклисија

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μολυβοκκλησιά

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Келија Моливоклисија, што означава оловни кров, је значајна са српски род по томе што се у њој више од 350 година одвијала преписивачка и књиговезачка делатност. У њој су радили најученији монаси тога времена, на преписивању старих рукописа и књига за потребе келије, Хиландара и српских властодржаца. У њој су и настала нека значајна дела која се и данас могу наћи у библиотека Типикарнице, Хиландара и многим светогорским манастирима.

Келија Моливоклисија је од Кареје удаљена око 20 минута ходом. Налази се у лесковој шуми, над увалом са баштам и снажним извором, келија се запажа са пута тек када се изађе из храстове шуме. Своје име Моливоклисија је добила по оловном крову малог храма посвећеног Успењу Богородице.

Келија  је сигурно настала пре 1536.године, не зна се њен ранији назив али се зна да је била посвећена Успењу Пресвете Богородице. Она је сачувала натпис који се налази над јужним, касније зазиданим улазом у западни део храма. Натпис је црне боје на кречној основи. У коме се каже да је храм посвећен Успењу Богородице подигнут 1536/7, а да је његово осликавање приведено крају 1541.године. Најзаслужнији за обнову и осликавање келије су били монах Макарије, србин и Дмитар Јањевац (из Јањева, са Косова), који су се бавили преписивањем књига. Келија је била скрипториј у средишту Свете Горе, где је у XVI веку деловало више угледних личности словенског порекла и образовања. Ова келија је била веома активна и значајна у преписивању књига које су доспеле чак и до руку Влашких и Молдавских владара који су давали новац за њену обнову и осликавање.

 

 

храм са  конаком

 

Фреске у цркви су добро очуване. Репертоар је веома богат за једно мало здање. У најнижој зони приказане су cтојеће фигуре светитеља, превасходно монаха и светих ратника; у вишим зонама наоса композиције Великих празника, затим похвална песма у част Богородице - Акатист у двадесет сцена (четири недостају), као и ретка представа инспирисана песмом ,,0 тебе радует се". У храму су живописани и најважнији догађаји из Богородичиног живота и неколико старозаветних композиција, док су у куполи насликани Христос Пантократор, Небеска литургија, пророци и у пандантифима четворица јеванђелиста. Иако су натписи српскословенски, ове зидне слике нису дело српских мајстора, већ непознатог следбеника чувеног критског живописца Теофана. У духу свог уметничког узора, сликар Моливоклисије следи иконографске предлошке из XIV века, али се на сцени Благовести Анине запажа западноевропски утицај у продубљавању простора. Доста вешт и марљив, аутор ових фресака надишао је просечност. Његова једина уочљивија слабост је неусклађеност стојећих фигура уобичајених димензија и неких сцена које су сасвим мале, готово минијатурне.

Данас је келија активна.

+(сн)

 

 

Свети Сава и Свети Симеон

 

 

Натпис изнад улаза, о ктиторима и градњи Моливоклисије

 

 

припрата

 

 

Купола и иконостас

 

 

зимска  кућа и остава

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev