Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Градитељство 14. и 15. век  
 
 
  

Архитектура и градитељство XIV и XV векa

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

14.-15. век

 

После Симеона Немање и св. Саве, највећи ктитор манастира Хиландара био је краљ Милутин (1282-1321). Због својих градитељских подухвата и дарежљивости према манастирима и црквама постао је знаменит још за живота. Његовом бригом изграђени су храмови у Цариграду, Солуну, по Македонији и Србији, а поклони у новцу и драгоценим предметима одлазили су у позната светилишта у Јерусалиму, Светој Гори, Барију и Риму. Ипак, највеће благо издвојио је за Хиландар. Током скоро целе своје дуге владавине он се старао да увећа хиландарску имовину, додајући јој нове поседе и метохе, да оправи запуштено, подигне ново, да обезбеди миран живот манастиру.

Најпоузданији сведок његових подухвата, помоћник у политичким, црквеним и уметничким пословима, архиепископ II , дугогодишњи хиландарски игуман, забележио је у краљевој биографији, коју је сам саставио, све оно што је Милутиновом заслугом Хиландар добио. "Овај христољубиви (краљ) божанствену цркву овога светога и Богом подигнутога места званога Хиландар, која беше првога здања, од основа разоривши и већу сазда и украси сваким различним лепотама, нештедице дајући много злато, и у том месту постави многе царске палате и изванредне ћелије, на пребивање монаха који су тамо, и законска издржавања установи им, и за храну свако изобиље и за одећу им; а около тога светога места сазда град са великом тврђавом, због належеће напасти безбожног гусара.

И подиже велике пиргове, добри и благи пастир, (...) који су на томе светоме месту, и снабде их да их се не дотакне љута звер, и да не разграби туђин његова труда... Ка овомсветом и божанственом месту званом Хиландар испуни многа села и метохе сваким богатством, и то изобилно, а све прикупи од државе цара грчкога, много небројено мноштво злата за ово давши, и приложи ка том светом месту, да од те државе иду свакојаке потребе ка онима који су у том манастиру и ради покоја оних који каквим послом иду у то свето место ... И ту на обали мора, код места званог Хрусија, подиже велики пирг и врх њега постави цркву на име Вазнесења Христова, и около сазда град, и постави многе палате, и ту утврди црквени устав, и даде свакодовољство онима који ће живети у том месту, што све утврђено овим христољубивим и до сада стоји непоколебимо. А овај пирг је близу места где је био град у раније дане, звани Самарија." Значајан подухват краља Милутина и данас се својом раскошју и величином распознаје у манастирском ткиву. На њему почива садашњи изглед манастира; све оно што је касније додавано само је употпуњавало краљеву замисао; тада остварена целина касније је само надограђивана и проширивана. Био је то последњи коренит захват у Хиландару у средњем веку.

 

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev