Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Цркве-параклиси Благовештења  
 
 
  

Црква Благовештења - Гробљанска црква

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Из времена краља Милутина је и трећа важна култна грађевина у Хиландару, гробљанска црква, сада посвећена Благовештењу, а некада, по свој прилици, апостолима Петру и Павлу. Саграђена крајем XIII и почетком XIV века. Налази се на неких сто метара испред главног улаза у манастир. И она је претрпела измене 1762. и 1868. године. Њену старост могућно је одредити једино на основу особина њеног типа, начина грађења и стила сачуваних фресака - што је везује за доба обнове Хиландара под краљем Милутином. Подељена је на два спрата: у доњем делу је крипта или костурница, у горњем храму. Доле се, у посебним јамама, чувају кости умрлих монаха, а у по пет ниша, изграђених уз подужне зидове, постављене су полице у које су смештене лобање покојника. Такав начин полагања костију вајкадашњи је на Светој Гори. У горњем делу грађевине налази се једнобродна црква са троделним олтарским простором и припратом.

 

 

У олтару је полукружна апсида, споља тространа, а у проскомидији и ђаконикону по једна полукружна ниша, споља невидљиве. Наос и припрата били су покривени двосливним кровом, док су, као и сада, над олтаром полуобличасти свод, а над ђакониконом и проскомидијом крстасти. Доњи део грађевине био је изидан ломљеним каменом, горњи - на јужној, источној и западној страни - каменим квадерима и опеком. Јужна страна, окренута према манастиру, била је посебно истакнута помоћу четири степенасто увучена прислоњена лука, изведена у опеци. Испод лукова су три полукружно завршена прозора и једна врата.

Припрата је отворена: на западној страни је улаз, а на јужној велика бифора која је, некада, у доњем делу морала имати две преградне и, можда, скулптуром украшене плоче.

Одавно је уклоњен стари дрвени трем који је обухватао део јужне и целу западну страну цркве. Почивао је на ступцима и пиластрима. Преко њега се улазило у наос и припрату.

Хиландарска гробљанска црква саграђена је према типу храмова на спрат, који су у источном хришћанству, у Византији и на Западу, коришћени за сахрањивање. Најстарији сачувани храмови су на Истоку - у Цариграду су из средњег византијског доба, а у Србији и Бугарској настајали су између XII и XIV века. По начину зидања гробљанска црква везана је за архитектуру из времена Палеолога. Њена улога у животу манастира је велика јер се у њој врши служба повезана са култом мртвих. Због тога је, после главног храма и трпезарије, по величини трећа култна грађевина у манастиру Хиландару.

 

Параклис Благовештења са фрескописом из 14.века

 

У цркви су се сачували већи фрагменти фресака с почетка XIV века (у олтару Поклоњење агнецу, Вазнесење, Благовести, архијереји и ђакони, у наосу доњи делови стоjeћиx фигура, у припрати појединости из Страшног суда). Оне су дело доброг, али не и изузетног сликара из залеђа Свете Горе. Он коректно црта, помно обликује ликове светитеља, али су његове фреске колористички монотоне.

Иконе на олтарској прегради, сачињеној од делова старије из XVII века, рађене су 1845. године.

+(сп-114)

+(na listi za misionar-# za misionar lista tekstova#) na mailu

+хиландарски зборник 3, 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev