Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Иконопис 17. век  
 
 
  

Иконoпис XVII века

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

У Хиландару има једна иконица која је, поуздано, рад попа Данила. На њој су насликани кнез Лазар и Ђорђе Кратовац. Густо сликана, она понавља истоимене ликове из капеле Светог Николе. За сада није утврђено да ли је поп Данило сликао и изван Хиландара.Током осмогодишњег боравка у Хиландару био је главна личност радионице у којој је имао сараднике и ученике. Своју водећу улогу и познавање сликарске вештине потврдио је 1674. написавши сликарски приручник. У њему се налази иконографски део, као и предлози за распоред тема у храмовима и натписи који треба да прате фреске.

Данило није био велики сликар, али је био учен и истакнут међу савременицима. Његове фигуре редовно су кратке и главате, његовабоја безизражајна, а темперамент потпуно обуздан академском стегом. Био је проносилац формализма касних грчких мајстора са Атоса, у чијим се схемама лако сналазио. Као учитељ, наметнуо је своја схватања неколицини ученика и тиме одузео свежину ранијим токовима сликарства у хиландарској радионици, а укус поручилаца, хиландарских монаха, усмерио ка општијем и безличнијем изразу атонских грчких мајстора.

 

Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви, Хиландар, XVII век

 

Вероватно као последица поп-Данилове улоге у Хиландару, у последњој четвртини XVII века јавило се неколико икона и живописа сасвим страних поимању слике у српској средини. Изразит пример представља мала икона Светог Димитрија и Светог Нестора, чији је ктитор Стефан јеромонах. Потписао ју је српски зограф Доротеј. Испошћена у материји, с кратким и невешто нацртаним фигурама, она само понавља схеме грчког иконописа.

Нешто је свежија непотписана икона с ликовима четворице светих ратника Димитрија, Георгија, Артемија и Прокопија - са српским натписима, коју је, 1680/81, поручио јеромонах Митрофан. И она не излази из општих оквира, иако су фигуре добро постављене, боја племенитија, а злато просијава и са одеће.

 

Двери, Г.Митрофановић, 17. век

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev