Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Света три јерарха  
 
 
  

Келија Света три јерарха

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Ова Хиландарска келија позната и као Три светитеља, је посвећена тројици јерарха Светом Сави, Светом Василију и Светом Теофилу. Налази се  на почетку Хиландарске долине, када се крене из Кареје за манастир Ватопед. Лево од пута за Патерицу, на око 300 метара ваздушне линије од Скита Светог Андреје, Сараја. Ова келија се не види од пута, јер је заклоњена шумом. 

Игуман Методије је почетком 20 века написао да "ова келија лежи на више конака хилендарског". Ова келија има изузетан положај, јер се управо код ње налази извор воде из којег су путем оловних цеви и дрвених олука, водом снабдевале скоро све хиландарске и многе друге келије у Кареји. 

Игуман Прохор заједно са својим старцем Леонтијем је око 1528.године подигао ову келију, да је је тада изграђена потпуно нова келија или је подигнута на темељима старијег здања или је само обновљена старија келија, за сада нема поузданих података. Из појединих списа,ова келија се први пут помиње у повељи влашког војводе радула од Афумација 1528.године. Инвентар келије, сачињен 1575.године показује да је грађена као пирг. у приземљу је била доња келија за странегосте, а испод ње келија за Хиландарце.. Испод келија се налзио подрум са бачвама за вино. Здање је било опремљено аатом, судовима, црквеним одеждама и велик бројем богослужбених књига, 22 наслова у 42 примерка, те 1575.године. келијаје имала свој катун, тј.башту и виноград. 1686.године јеромонах Гаврило је изградио воденицу на извору. (А.Фотић,270-271).

+ Hilandarski zbornik 5. Iz Hilandarskog arhiva. Dusan Sindik. 1983.

Келију је реконструисао руски старац Сисоје са братијом. Њега је наследио старац Варлам, такође Рус. У XIХ. веку овде је живело тридесет монаха. Након протеривања Руса са Атона, услед јереси именославаца, као и након октобарске револуције којом престаје долазак Руса на Свету Гору и ова келија је опустела. 

У њој се данас подвизава један монах из Швајцарске.

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev