Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja van manastira Pirg svetog Georgija, Arbanaški pirg
 
 
  

Pirg Svetog Đorđa, Arbanaški pirg

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

        

 

 

 

 

Nedaleko od skita Svete Trojice nalaze se ruševine Arbanaškog ili Albanskog pirga. Nema tačnih podataka kada je nastao pirg Svetog Georgija ili Arbanaški pirg i ko ga je sagradio, verovatno su spisi nestali u nekoj nedaći ili ih je pojeo zub vremena. Ovaj pirg je otkupio Ivan Kastriot oko 1430.godine, otac Đorđa Kastriota Skenderbega-  vođe Arbanasa, Albanaca, da bi se tu po potrebi mogao skloniti. Ivan Kastriot i njegov mlađi sin Repoš su se zamonašili u Hilandaru i nakon upokojenja su sahranjeni u hilandarskom katolikonu. Inače su Srbi Kastriote bili veliki ktitori Hilandara i svojim adelfatima su ga značajno pomagali. Po upokojenju monaha Kastriota, pirg je po ugovoru vraćen manastiru Hilandaru. Albanski pirg je  uživao  zaštitu i pomoć  Vlaških vojvoda u 16.veku. Tako je vojvoda Radul od Afumacija podigao i keliju ili crkvu Svetog Nikole u krugu ovog pirga.Ovaj pirg je imao svoje obitelji kojima je pripadao tzv. Jerusalimski tipik po kojem su se upravljali. Krajem 17.veka u ovom pirgu je boravio starac Petronije zaslužan za povezivanje više knjiga. Na bakrorezu iz 1757.godine ovaj pirg se  prikazuje kao dobro organizovana utvrda sa odbrambenim zidom koji je opasavao pirg i više zgrada uz njega.

Od pirga, osnove oko 6 h 7 metara, očuvani su zidovi, do visine oko 5 metara, koji su bili ojačani pilastrima. Njegova namena je bila da čuva prilaze manastiru sa kopnene strane. Pretpostavlja se da je u samom pirgu bila crkvica posvećena Svetom Đorđu.

(af-247)

         

svetlopisi iz 2016.god.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev