Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja van manastira Albanski pirg
 
 
  

Pirg Svetog Đorđa, Arbanaški pirg

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

        

 

 

 

 

Nedaleko od skita Svete Trojice nalaze se ruševine Arbanaškog ili Albanskog pirga. Nema tačnih podataka kada je nastao pirg Svetog Georgija ili Arbanaški pirg i ko ga je sagradio, verovatno su spisi nestali u nekoj nedaći ili ih je pojeo zub vremena. Ovaj pirg je otkupio Ivan Kastriot oko 1430.godine, otac Đorđa Kastriota Skenderbega-  vođe Arbanasa, Albanaca, da bi se tu po potrebi mogao skloniti. Ivan Kastriot i njegov mlađi sin Repoš su se zamonašili u Hilandaru i nakon upokojenja su sahranjeni u hilandarskom katolikonu. Inače su Srbi Kastriote bili veliki ktitori Hilandara i svojim adelfatima su ga značajno pomagali. Po upokojenju monaha Kastriota, pirg je po ugovoru vraćen manastiru Hilandaru. Albanski pirg je  uživao  zaštitu i pomoć  Vlaških vojvoda u 16.veku. Tako je vojvoda Radul od Afumacija podigao i keliju ili crkvu Svetog Nikole u krugu ovog pirga.Ovaj pirg je imao svoje obitelji kojima je pripadao tzv. Jerusalimski tipik po kojem su se upravljali. Krajem 17.veka u ovom pirgu je boravio starac Petronije zaslužan za povezivanje više knjiga. Na bakrorezu iz 1757.godine ovaj pirg se  prikazuje kao dobro organizovana utvrda sa odbrambenim zidom koji je opasavao pirg i više zgrada uz njega.

Od pirga, osnove oko 6 h 7 metara, očuvani su zidovi, do visine oko 5 metara, koji su bili ojačani pilastrima. Njegova namena je bila da čuva prilaze manastiru sa kopnene strane. Pretpostavlja se da je u samom pirgu bila crkvica posvećena Svetom Đorđu.

(af-247)

         

svetlopisi iz 2016.god.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2022 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev