Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Ekonomija Voćnjaci  
 
 
  

Hilandarske bašte

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Hilandarske bašte se danas, kao i nekada, nalaze uglavnom na severnoj strani od  manastira, prevashodno zbog kvaliteta zemljišta i konfiguracije terena. Bašte se navodnjavaju svežom  vodom iz Hilandarskog potoka ili potoka Svetoga Save koji prolazi pored bašte. Ove bašte su vekovima  dobro rađale iz zbog  toga su i veoma  cenjene od strane hilandaraca  koji im posvećuju naročitu pažnju i ljubav. Do skoro je ove  bašte uređivao i održavao najstariji  Svetogorac  monah Jovan hilandarac koji je i bio baštovan najduži niz godina. Za sobom je pored  knjiga koje  je  napisao ostavio i njegove voljene zasade kupusa, paradajza,  kiparise, lešnike i  drugo.

360¤ panoramska slika-svetlopis velike baštine

 

 

 

Hilandarski voćnjaci

 

Hilandarski voćnaci se danas  prostiru  na oko 2 hektara, i  to  su  novi i obnovljeni zasadi. Na oko 1 hektar površine su šljive, a na preostalih 1 hektar su breskve, jabuke, kruške i drugo. Voćnaci se  nalaze  duž puta od manastira ka Hrusiji i oko samog manastira.  Tu treba  ubrojati i zasade lešnika, oko 400 stabala. Danas monasi  veoma vredno  i pažljivo održavaju voćnjake i ubiru plodove prevashodno za potrebe  manastira.

 

 

bašta na Savinom polju

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev