Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Ikonopis Isus Pantokrator  
 
 
  

Isus Pantokrator

 

1260-1277 godine

Ikona Hrista Pantokratora koja se čuva u riznici manastira Hilandar je najlepši Hrist na planeti, na proslavi 2000 godina hrišćanstva u Atini i Jerusalimu izabran je za planetarni znak

 

Icon of Christ Pantocrator, which is kept in the treasury of the monastery Chilandar Christ is the most beautiful on the planet, on the celebration of 2000 years of Christianity in Athens and Jerusalem was elected planetary sign

 

Ikona Hristosa Pantokratora, zajedno sa ikonom Bogorodice Odigitrije), radovi su izuzetnog umetničkog kvaliteta, visoko obdarenog umetnika, izrađena oko 1260.-1270. Čini se da su ove dve ikone, koje su otprilike iste veličine, prvobitno bile ikone deizisa, starog ikonostasa katolikona manastira Hilandara. Na ikoni Hrista Pantokratora, Hristos je prikazan u poprsju, frontalno. On levom rukom drži zatvoreni, ukoričen sa biserima i dragim kamenjem jevanđelistar i blagoslovi desnom rukom. 
Stroga, monumentalna forma Hristosa sa kosim licem, čvrstim vratom sa svojom šematskom mitologijom, mišićavim dlanom desne ruke sa  velikim zglobovima na dugačkim a tankim prstima, odnosi se na dela ikonopisaca druge polovine 13. veka (Sotirio) 1956, Đurić 1963,  Tsigarid 1996.
U prikazu lica, uprkos umoru na površini slike, zelena boja je ograničena i funkcioniše kao senka, dok čelo široke glave dominira sa osvetljenim linearnim svetlima na čelu i oko očiju. Treba napomenuti da se način na koji se rasvetljava i radi na čelu i oko očiju prepoznaju u slikama Vatopedskog manastira u drugoj polovini 13. veka Tsigaridas 1996.
Monumentalni lik, Hristovo duboko, duboko refleksivno lice, filantrop u izrazu, plastična izrada raspona lica i tela klasifikuju ikonu  u remek-dela vizantijskog slikarstva i povezuju je sa izvanrednim zidnim slikama Sopoćana (oko 1265),Đurić 1963 i izražajni kvalitet slike Hrista Pantokratora (1262-1263) u Ohridu Veitzmann et al., 1982.
Ipak, anonimni umetnik-ikonopisac, koji treba da se smatra jednim od najznačajnijih vizantijskih umetnika, ostavlja utisak da u ovoj ikoni manastira Hilandara oživljava izražajne kvalitete i vizuelne vrline slika ranohrišćanskog perioda, kao što je enkaustična predstava Hristosa Pantokratora (prva polovina 6. veka) iz manastira Sinaja Galavaris 1990.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev