Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Metosi m6  
 
 
  

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Metoh u Hajdučici, manastir  Hajdučica

 

 

Na putu Zrenjanin-Vršac blizu mesta Plandište i Velika Greda nalazi se selo Hajdučica u kome je i istoimeni manastir, na 50 m od skretanja sa glavnog puta. Crkva je posvećena Svetim Arhangelima. Podignuta je 1939 god. kao zadužbina Olge S. Jovanović ćerke grofa Dunđerskog. Dugo je crkva bila zapuštena sa starim konakom i oronulom ogradom da bi 2004 god bila završena obnova crkve. Uz nju je novi manji konak i nova ograda.  Ikone na ikonostasu, u duhu srednjevekovno- vizantijskog slikarstva, radio je ruski ikonopisac Diki 1939. godine. Sadašnje sestrinstvo manastira Hajdučice sačinjavaju četiri monahinje.

Hajdučica je metoh manastira Hilandar. U crkvi je i ikona Trojeručice koja je pokon Hilandara,krst Gospodnji kao i ikona Bogorodice Shirshaja Nebes na delu oltara koji je ikonopisan.  Manastir je ujedno i parohijska crkva. Oslikavanje crkve je u toku.   Manastir je aktivan.

 

 

 

 

 

Metoh Sase,  manastir Presvete Trojice

 

 

Srpski pravoslavni manastir Presvete Trojice nalazi se u istoimenom rudarskom naselju Sase, uklješten u brdima između Srebrenice i Bratunca. Sagrađen je 1242. godine, a zadužbina je kralja Uroša I Nemanjića, čije su mošti i krst dugo vremena čuvani u ovom manastiru. Stari srednjovjekovni manastir u Sasama bio je metoh (imanje) manastira u Hilandaru. Tokom 1989. godine manastir u Sasama proslavio je 750 godina postojanja.  Danas je u toku obnova ove srednjovjekovne svetinje.

 

 

Manastir Presvete Trojice u Sasama proslavlja Svetog cara Uroša kao zadužbinara i tim povodom je Vladika Vasilije, 5. decembra 2007. godine predao manastiru dio moštiju kralja Uroša (dar Vladike budimljansko-nikšićkog Gospodina Joanikija) i dio moštiju cara Uroša (dar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla).

izvor:http://www.manastir-sase.net/

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev