Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svetog Filipa, Jovanica  
 
 
  

Kelija Svetog Filipa, Jovanica

Ιερό κελλί Αγίου Φιλίππου

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

Hilandarska kelija Svetog Filipa se nalazi 15 minuta hoda od arsane velika Jovanica ka Hilandaru, sa desne strane puta, smeštena usred vinograda. Kelija je danas aktivna, u njoj obitava par monaha koji pored svojih redovnih aktivnosti i službe uzgajaju vinovu lozu. U okviru kelije se nalazi i stari vinski podrum.

Dugo je to bio mali samostalni manastir, tek početkom 14.veka postao je metoh manastira Ksenofont. Oko 1346.godine je manastir Ksenofont deo poseda, livadu sa zgradom prodao Hilandaru za 130 perpera. Oko sto godina kasnije dva manastira su ušla u spor oko vlasništva nad livadom. Akt svetogorskog sabora iz 1466/1467 god. potvrdio je raniju prodaju i pravo Hilandara na spornu livadu. Prema ksenofontskoj vakufnami iz 1569.god. i osmanskim hudžetima iz 1636 god. i 1641 god. Sveti Filip je bio mesto unutar Hilandarskih sinora. Ista vakufnama svedoči da se metoh sastojao od jedne zgrade i  vinograda veličine 4 dunuma, što je sve zajedno sa sve četiri strane bilo okruženo zemljom koja je pripadala vakufima manastira Hilandara. Na suđenju 1641 god. predstavnici Svetogorskog sabora iz 13 manastira su potvrdili izjavu Hilandaraca da se ksenofontski metoh nalazi u hilandarskim sinorima, kao što stoji i u vakufnami. Pomenuti turski dokumeti govore u prilog tome da se u potpunosti ksenofontski metoh nalazio u okruženju hilandarske zemlje što potvrđuje da se nalazio na imanju, sinora manastira Hilandara.

(af 261-263)

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev