Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Sveta Gora Svetogorska pustinja  
 
 
  

Svetogorska pustinja

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012. // dec.2013)

 

 

(preobraženje gospodnje, na dan 6. Avgusta)

 

Karulja, pristanište Katunakija

 

Ono što se uobičajeno smatra svetogorskom pustinjom može se podeliti na četiri oblasti: vrh Atosa, severoistočne padine Atosa, Akratos i sama pustinja.

Vrh Atosa doseže 2033 metra nadmorske visine i oduvek je smatran željenim ciljem mnogih svetogorskih podvižnika. Popeti se na vrh Atosa nije, međutim, lak i jednostavan poduhvat. Vremenske prilike su vrlo promenljive, a uspon, i pogotovo povratak, nimalo jednostavni. Zbog toga će Vam monasi dobronamerno preporučiti da u osvajanje vrha Atosa krenete sa nekim iskusnijim i obavezno tokom letnjih meseci.

Nakon najmanje tročasovnog pešačenja od podnožja stiže se do poslednjeg monaškog staništa pre uspona - Kerasije. Ona se sastoji od devet kelija, a nastanjuje je tri-četiri monaha. Nakon novog pešačenja od najmanje dva sata stiže se do crkvice posvećene Bogorodici koja se nalazi na 1500 metara nadmorske visine. Uspon dalje vodi kroz stenovit predeo sa dubokim ponorima, često sa obe strane uzanih puteljaka kojima se valja popeti na sam vrh. Najveći deo zaravni na vrhu Atosa zauzima crkvica posvećena Preobraženju sa malim ikonostasom i starim nalonjem.

 

Kerasija

 

Pogled sa Atosa pruža veličanstvenu i neponovljivu sliku.

 

Sa vrha planine Atos

 

Severoistočne padine čine skitovi i kelije Velike Lavre. Ovaj predeo počinje Milopotamom (koji je van zemljišta koje pripada Lavri), a nastavlja se Morfinom. Tu su krajem 10. Veka kaluđeri iz italijanskog grada Amalfija osnovali manastir u kome je bilo mnogo monaha, a kao zvanični jezik koristio se latinski. Oko 1274. godine manastir je raspušten, tako je do danas.

Posle sedam vekova postoji samo malo stanište od četiri kelije sa tek po kojim monahom. Na oko pola sata hoda od Morfine leži stanište sa sedamnaest nenastanjenih kelija koje se naziva Provata. Smatra se da je to u vreme postojanja Amalfićanskog manastira bio osobenožiteljni skit u kome su iskušenici provodili period pred monašenje.

U području Akratosa nalaze se najvažniji skitovi i kelije Svete gore. To su već opisani skit Svetog Jovana Preteče, skit Kavsokalivija, pećina Petra svetogorskog, pećina Atanasija svetogorskog, isposnica Nila mirotočivog. Od brda Karmela na čijem vrhu se nalazi crkvica posvećena proroku Iliji, pa sve do skita Svete Ane proteže se surov, kamenit, suncem spržen i bez naročite vegetacije predeo koji su monasi nazvali pustinjom. Zimi je, međutim, klima u ovoj oblasti izuzetno prijatna i blaga. Danas u pustinji Svete Gore živi na stotine monaha.

Na oko sat hoda od Kavsokalivije nailazi se na prvu naseobinu - nekadašnji skit Svetog Vasilija. Danas tu boravi samo nekoliko monaha. U blizini, prema jugozapadu, na krševitom obronku smestila se Katunakija sa svojih devetnaest staništa. Neka od njih imaju svoje crkvice, a dve-tri od njih su veoma raskošno opremljene. Monasi se bave ikonopisanjem, drvorezom i izradom raznih rukotvorina. U kući Danileja brižljivo se neguje muzika.

 

 

Kerasija

 

Ispod Katunakije, na strmoj litici iznad mora nalazi se Karulja. Ona predstavlja simbol svetogorske pustinje. Isposnice kao da vise na okomitim stenama. Mesto je i dobilo naziv prema čekrcima (karuli) kojima se pustinjacima dostavljaju neophodne namirnice. Na Karulji ima dvanaest staništa, u kojima žive monasi koji se podvrgavaju najstrožim isposničkim pravilima. Oni svoju molitvu nikada ne prekidaju, a hrane se isključivo suvom hranom. Bave se izradom različitih predmeta od drveta, školjki, kamena. Ovi monasi žive svaki zasebno, mnogi pored kostiju prethodnika u čijoj su se pećini nastanili.

Pustinjaci su veoma gostoljubivi i raduju se posetama hodočasnika.

Mala Sveta Ana leži nedaleko, u pravcu jugozapada, na vrlo nepristupačnom mestu. Naseobinu čini devet staništa, a nastanjuju je monasi posebne duhovnosti. Bliže moru leže ruševine starog manastira Vulevterija, dok se skit svete Ane nalazi na obronku planine gde je vegetacija gusta i ima obilje vode.

 

Mala sveta Ana

 

Tu se završava oblast čarobne lepote, neopisivih građevina, izvanrednih prirodnih lepota i monaha koji po svojoj duhovnosti i posvećenosti predstavljaju najviše domete ovog svetog mesta - Svete Gore atonske.

 

skit Mala Sveta Ana

 

Isposnica -   isihastirion  Sv.Jovana

 

Planina Atos

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012. // dec.2013)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev