Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svetog Save i Svetog Simeona  
 
 
  

Kelija Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, Jovanica

Αγίων Πάντων

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Kelija Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog nalazi se u blizini hilandarske arsane Jovanica, u okruženju makije i pojedinih maslina. Ovu keliju je osnovao jeromonah Mojsije po blagoslovu manastira Hilandar na zemljištu koje pripada manastiru Hilandar. Inače je ovo područje Svete Gore zbog bogatstva šumom, udaljenošću od puteva i surovim tlom, često mesto za podvizavanje monaha pustinjaka.

Ova kelija je metoh/čitluk hlandarske kelije Svetog Ignjatija Bogonosca u Kareji. Kako bi kelija Svetog Ignjatija mogla da preživi, jer se u njoj krajem 19.veka podvizavalo skoro 50 monaha, o.Mojsije traži ekonomsku pomoć od man.Hilandara. Dobija je u vidu metoha/čitluka na kojoj deo bratstva kelije svetog Ignjatija, na čelu sa o.Mojsijem odlazi na Jovanicu, gradi keliju Svih Svetih i paraklis Svetog Save srpskog i Svetog Simeona Mirotočivog kao i konak za 12 ekonoma i formiraju veliku ekonomiju na kojoj će se uzgajati masline i povrće. Za potrebe kelije je ubrzo izgrađeno i pristanište za brodove ispred same kelije, na Jovanici.

Jeromonah Mojsije se na Jovanici prepustio molitvi, ali 9 marta 1908.godine je brutalno ubijen od strane pljačkaša od kada rusko bratstvo  polako zapostavlja ovu keliju i već 1920 godine je ova kelija napuštena.  Danas monasi često pričaju priče o ovoj keliji i zlu koje je pretrpela. Danas i dalje postoji crkva i deo kelije.

1970.godine Hilandar obnavlja ovu keliju i pristanište i danas ga Hilandar koristi kao svoju glavnu luku u kome se najveći deo poklonika koji dolaze na Svetu Goru iz Uranopolisa iskrcavaju, a koji idu za Hilandar. To je prva arsana tj.pristanište na koje trajekt iz Uranopolisa staje. Tu najčešće kombiji manastira Hilandara čekaju trajekt koji poklonike dalje voze do Hilandara.

Do skoro je u njoj bio o.Pantelejmon, Nemac koji se upokojio u Mađarskoj, odličan pojac. Do skoro je u njoj bio i monah Jovan Hilandarac, najstariji monah Svete Gore, baštovan, jedan od najpoštovanijih u poslednje vreme, upokojio se u svojoj 104. godini života.

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev