Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja unutar manastira Konak iz 1814, veliki konak
 
 
  

Konak iz 1814.god.

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

Najveći današnji hilandarski konak sa severne strane manastira - takozvani Novi konaci - nastao je između 1814. i 1821.u to doba, 1812, podignut je i sprat iznad manastirskog bunara, koji je prethodno već bio obnovljen u XVIII veku.

 

Novi ili veliki konak (snimak iz 1998 god.)

 

Po svetogorskoj i uopšte viэantijskoj tradiciji sva manastirska эdanja эa stanovanje ili ekonomske potrebe bila su podiэana s unutrašnje strane odbrambenih эidova. Na taj način i ona su postajala deo utvrđenja, эajedno sa pirgovima. Nema očuvanih эidova koji su štitili stariju crkvu - эadužbinu Stefana Nemanje - i koji su imali эnatno manji obim nego današnji.

 

U toku požara 2004 god.

 

Njihovi ostaci, veruje se, očuvani su prevashodno u najnižim delovima - podrumima i priэemlju južnih konaka. Preostao je jedino pirg sv. Georgija i delom pirg sv. Save. Vrlo je verovatno, takođe, da su snažni i iэdignuti temelji na kojima počiva crkva Sv. arhanđela ostatak kule iэ vremena starog Helandara.

Iэ vremena kralja Milutina, ako se iэuэmu delom pirgovi sv. Save i sv. Nikole, kao i trpeэarija, takođe je ostalo malo od nekadašnjih konaka, i to u najnižim delovima.

---

Česma velikog Konaka

u središnjem delu dvorične strane velikog konaka u prizemnom nivou, nalazio se česma koja je sagrađena u isto vreme kada i veliki konak 1816.godine. urezana je godna u kamenuploču pored same česme. česma ima vertikanepilastre ravnih i konkavnih površina, a koji imaju završni venac i nose polukružne arhivolte. Sazidana je samo od tesanog kamena krečnjaka, a jedino unutrašnja arhvolta imaizmeđu tesnika u spojnicama o dve opeke i oivičena je redom opeke. 

Na prednjoj strani česme je kammena ploča sa slavinama. na njoj jeplitak reljef sa tri srtuba i dva luka. Na ravnoj površini je stilizovana vaza sa buketom cveća.

česma danas nije u upotrebi. Stare vizantijske tradicije je već skoro nestalo, a novi ukus baroka je izražen, naročito na obradi mermerne ploče.

(), (sn)

 

obnovljen konak, 2016.god. (pogled sa spoljašnje strane)

 

Obnovljen konak (pogled iz dvorišta)

 


Arhodarikon, gostoprijemnica

 

Arhodarikon, gostoprijemnica

 

 

 

 

 

 

soba  za  goste manastira

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev