Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svetog Jovana Krstitelja  
 
 
  

Kelija rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Prodromu

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Τιμίου Προδρόμου

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

hram sa  konakom i trpezarijom

 

Na početku Hilandarske doline, iz pravca Kareje, sa leve strane puta u kestenovoj šumi, a preko puta kelije Barbera, nalazi se ova hilandarska kelija, sa jednobrodnim paraklisom, koji se sastoji iz četvorostranog naosa i oltara.

Ovu keliju je osnovao sam Sveti Sava. Poput mnogih hilandarskih kelija u Kareji i ova kelija ima svoj komad zemlje na Jovanjici. Takođe, imala je i pravo na besplatan smeštaj u Dafniju za sve svoje goste. Ruski monasi su ovu keliju naseljavali od 1882. kada se pominje prvi ruski starac kelije Nikanor (Kašin). Njega je 1890. nasledio njegov učenik Gerasim (Popov), koji je okupio veliko monaško bratstvo. Već 8. novembra 1896. manastir Hilandar daje blagoslov da se ovom bratstvu pridoda i susedna kelija Sv. Jovana Bogoslova. Starac Gerasim je svu energiju uložio u obnovu i izgradnju novodobijene kelije Svetog Bogoslova, što je spasilo keliju Svetog Preteče od preteranog uticaja ruskog graditeljstva na njene građevine. Gradeći nov bratski korpus i kelijsku crkvu u susednoj keliji, sačuvali su staru crkvu kelije Svetog Jovana Krstitelja. Prema zapisima iz tog vremena u keliji Sv. Krstitelja čuvane su Čudotvorne ikone Sv. Jovana i Presvete Bogorodice, kao i deo Časnog Krsta i čestice raznih moštiju. U keliji se nalazila i ikona Sv. Jovana Bogoslova iz XIII. veka, koju su najverovatnije kasnije preneli u susednu keliju.

Kelija Svetog Jovana Krstitelja je 1913. godina imala 10 sveštenosližitelja i 80 monaha.

 Ova kelija je do skoro bila aktivna, u njoj se podvizavao o.Rafail, srbin, koji je ovekovečen u emisiji Duhovnici Studija B.

Nakon njegovog upokojenja, kelija je neko vreme bila napuštena, da bi je zatim naselio filotejski monah poreklom Švajcarac. Njegovom nepažnjom kelija je prošle godine izgorela. 

(izvor: http://svetogorskestaze.blogspot.com)

 

o.Rafail

 

 

Naos, ikonostas i traveji

 

 

Naos , ikonostas i travej

 

 

hram  i  trpezarija

 

Kelija nakon požara 2017.god.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev