Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Metosi Metosi Budimlja (u Crnoj gori i Albaniji)  
 
 
  

Hilandarski metosi Budimlja (u Crnoj Gori i Albaniji)

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Najstariji srpski crkveni posed na ovom prostoru, zasnovan u vreme Stefana Nemanje,između 1198. i 1199. godine, pripadao je manastiru Hilandaru. U Plavu je izdvojeno selo na reci Luki (danas Ljuči) pod Visitorom i dva planinska predjela: jedan u jugozapadnomdijelu oblasti kod sela Vrmoše, a drugi u jugoistočnom dijelu kod Bogićevice.

Hilandarski posed bilo je i selo Dosuđe ispod planine Greben kod Plava. Smatra se da ga je Hilandaru dodelio kralj Uroš Prvi (1243–1276). Hilandar je imao i jedan svoj metoh u Vrmoši, koja danas pripada Albaniji. Na prostoru današnje sjeverne Albanije,koja je teritorijalno pripadala Budimljanskoj eparhiji, hilandarski metoh bio je i Altin, srednjovjekovna oblast u porečju reke Valbone.

U Prvoj i Drugoj dečanskoj hrisovulji pominje se kao dečansko vlastelinstvo — selo Trepča, današnje selo Martinovići, koje se nalazi između Plava i Gusinja, na lijevoj obali reke Ljuče. Takođe, ovom vlastelinstvu pripadala su i selo Dobra Reka, danas Konjuhe, i selo Grnčar, koje se u povelji pominje kao Grnčarevo.

*Manastirski metosi u oblasti Budimljanske eparhije.dr Jovo Medojević

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev