Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Medicina Lečenje u Hilandaru danas  
 
 
  

Lečenje u Hilandaru, danas

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

Na početku hilandarske bolničke tradicije postavljena su ova uputstva Svetog Save, napisana u njegovom Hilandarskom tipiku, oko 1200. godine.

„Zapovedamo da se za bolne izabere ćelija koja ima oblik bolnice, i da se postave postelje bolnima za ležanje i odmor, i da im se nađe bolničar da ih dvori u svemu. A iguman svagda neka dolazi u bolnicu i neka od sveg srca posećuje bratiju... a bratija naša bolesna, neka se, uzdajući se u ovo, ne raspuste tražeći nešto suvišno... već neka se uzdrže i budu skromni, zadovoljni samo sa onim čemu je vreme i što je moguće manastiru doneti.”

U svetogorskoj svetinji, gde je otvorena prva srpska bolnica krajem XII veka, nedavno je osveštan drugi deo obnovljenog Velikog konaka i u okviru njega, manastirska ambulanta u prizemlju tako da danas u ambulnati mogu da potraže medicinku pomoć; monasi, radnici manastira, posetioci. U tom bolničkom delu, koji je nekada bio svojstven brojnim manastirima, a danas je prava retkost u monaškim zajednicama, postoji internistička, hirurška i oftalmološka ambulanta, ordinacija ima i EKG aparat, a planovi su da se opremi malom laboratorijom u kojoj bi mogle da se rade analize krvi. Time je manastir Hilandar nastavio svoju tradiciju još od vremena Svetog Save, a praksa je i drugih svetogorskih svetinja da imaju poseban deo za bolesne i stare.

 

Obnovljen konak u kome se nalazi ambulanta

 

 

Hilandarski monasi imaju zdravstvenu zaštitu u Grčkoj, ali je zbog udaljenosti i izolovanosti otvaranje ambulante u samom manastiru ne samo nastavak tradicije nego i vrlo praktična potreba. Najbliži dom zdravlja nalazi se u Jerisosu, a najbliža bolnica u Poligirosu i opšta vojna bolnica 484 u Solunu, do kojih treba tri sata putovanja, i to ako je unapred dogovoren prevoz brodom.

Na Svetoj Gori gotovo da nema tipičnih tegoba i bolesti našeg doba povezanih sa stresom poput srčanih udara ili raka: one su vrlo retke i najčešće kod onih monaha koji su bolovali od njih pre dolaska na Atos. Doduše, u novije vreme srčani problemi ne zaobilaze ni njih. Starijim monasima, a ima ih koji prevale i stotu, ne prija ni visoka vlažnost vazduha na Atosu, a pojedinima je neophodna i dvadesetčetvoročasovna briga i nega. Česte su i stomatološke intervencije.

Danas je zdravstvena zaštita svih prisutnih u manastiru obezbeđena preko HILANDARSKOG LEKARSKOG DRUŠTVA

Hilandarsko lekarsko društvo je strukovno udruženje čiji je cilj obezbeđivanje zdravstvene zaštite sveštenog monaškog bratstva Svete carske srpske lavre Hilandara na Svetoj Gori Atonskoj. Osnovano je u skladu sa odlukom Sveštenog sabora manastira Hilandara i blagoslovom igumana a na inicijativu srpskih lekara i njihovih saradnika koji već dug niz godina dobrovoljno pružaju zdravstvenu pomoć hilandarskom bratstvu. Društvo je dobilo i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja i nadležnih ministarstva Vlade Republike Srbije, pre svega Ministarstva zdravlja.

Osnivanje Društva je u velikoj meri podstakla i odluka Skupštine Grada Beograda iz 2013. da gradske zdravstvene institucije pružaju zdravstvenu zaštitu hilandarskim monasima. Odluku je potpisao tadašnji predsednik Skupštine Aleksandar Antić.

Trudom zdravstvenih radnika i donatora, tokom poslednjih godina opremljene su stomatološka, internistička, hirurška i oftalmološka ambulanta. Budući da u Hilandaru svakodnevno boravi veliki broj ljudi (u proseku oko stotinu), a sam manastir se nalazi na veoma izolovanom mestu, potreba za stalnim prisustvom lekara, odgovarajuće opremljenom ambulantom i osnovnom apotekom je od veoma velike važnosti.

Prioritet rada Društva u prvih godinu dana rada jeste obezbeđivanje neprestanog prisustva lekara tokom cele godine u manastiru, kao i unapređenje manastirskih ambulanti, opreme i nabavka potrebnog medicinskog materijala. Biće nastavljena i već započeta obuka bratstva u pružanju prve pomoći.

detalji o Hilandarskom lekarskom društvu

Godinama unazad dolaze lekari i stomatolozi iz Srbije.

Hilandaru pripada i bolnica arhimandrita Vasilija, sagrađena u XIX veku, koja se nalazi malo dalje od manastira. U toj bolnici smeštene su stomatološka i mala hirurška ambulanta sa rentgen aparatom.

 

Hilandarska bolnica arhimandrita Vasilija

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev