Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Biblioteka Radoslavljevo jevanđelje  
 
 
  

Radosavljevo jevanđelje

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

 

U starom srpskom rukopisnom nasleđu malo je spomenika koji svojim ostacima mogu da svedoče o jednoj eri, vrednosti i lepoti kodeksa i rukopisa, kao što je to slučaj sa 12 sačuvanih listova Radoslavljevog jevanđelja, čiji se original čuva u rukopisnoj zbirci Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu.

Ovih 12 listova predstavlja deo monumentalnog rukopisnog četvorojevanđelja nastalog u Srbiji 1428-1429.godine, kao i svedočanstvo o vrednosti i lepoti celog kodeksa. Na njima se nalaze autorski portreti jevanđelista, početak Jovanovog jevanđelja i obiman zapis prepisivača koji, osim književne i dokumentarne vrednosti, pruža i izvesne podatke o nastanku same knjige.

Rukopis je u stručnoj literaturi bio poznat pod raznim nazivima: Radoslavljevo jevanđelje - po slikaru, Lenjingradsko srpsko jevanđelje - po mestu gde se čuva, Jevanđelje duhovnika Visariona - po naručiocu, Četvorojevanđelje Inoka iz Dalše - po pisaru.

 Ovo je veoma zanimljivo delo koje opisuje i istorijske događaje koji sus e desili u Srpskoj državi u trećoj deceniji XV veka. Radosavljevo jevanđelje je jedno od najpoznatijih spomenika drevnosrbskog rukopisa. U dekoraciji rukopisa živopisno se ogleda tradicija vizantijske umetnosti vremena Paleologa. Jevanđelisti su slikani živim bojama na zlatnim podlogama i opisuju se likovi kao personifikacija Božje mudrosti. Personifikacija mudrosti su dobro poznate naročito u srpskoj ikonografiji. U svim slučajevima 4 jevanđelista i Mudrost se dodiruju svojim glavama i time simbolizuju njihovu punu duhovnu zajednicu i direktan prenos božanske inspiracije.

Smatra se da je ovo jevanđelje bilo deo hilandarske rukopisne zbirke.

Rukopis je iz manastira Svetog Pavla, sa Svete Gore u Sankt-Peterburg doneo Porfirije Uspenski 1883. godine.

 

digitalni prikaz Radosavljevog jevanđelja

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev