Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Književnost 12. veka  
 
 
  

Književnost XII veka

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Jedino što se može sigurno pretpostaviti jeste da su prvobitne hilandarske knjige morale biti bogoslužbene, i to slovenske i grčke. Istorijske podatke o knjigama Hilandarske biblioteke (samog manastira, njegovih ćelija i pirgova), nalazimo u Hilandarskom (1199) i Karejskom tipiku (1199) kao i dvema Milutinovim poveljama iz 1302. i 1313.godine.

Iz XII veka, od dokumenata se u hilandarskoj biblioteci čuvaju, između ostalih i:

Povelja, sigilij cara Aleksija Komnina Hilandaru

kopija Osnivačke povelje Stefana Nemanje

Hilandarski tipik, Svetog Save

Karejski tipik, Svetog Save 1199.godina

 

U Osnivačkoj povelji velikog župana Stefana Nemanje iz 1198.god, knjige se ne pominju. U oba tipika posvećena je pažnja statusu knjiga. Pretpostavlja se da je Sava sastavio Hilandarski tipik u drugoj polovini 1199.god, prevođenjem i adaptacijom prologa tipika carigradskog manastira Bogorodice Evergetide u kome je rado obitavao. Njime se regulisao manastirski život, i u njemu se, u 21. glavi reguliše zaštita crkvenih predmeta i knjiga. Knjige se na sličan način pominju i na samom kraju Karejskog tipika.

O srpskoj pismenosti HII veka u kratkim crtama piše Vatroslav Jagić, a čiji tekstovi se na neki način mogu povezati sa Hilandarom.

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev