Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja van manastira Agiazma
 
 
  

Agiazma, česma-krstionica svetog Haralampija

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

 

Današnja agiazma ili česma krstionica je izgrađena oko 1700.godine na mestu gde  se  još od 4.veka nalazila krstionica. Ova agiazma je posvećena Svetom Haralampiju i nalazi se na oko 50 metara od pirga kralja Milutina, sa leve strane puta od Hilandara ka arsani Svetog Vasilija. Bila je u sklopu stare crkve Svetog Haralampija od koje se danas mogu videti samo ruševine. 

---

Česma ili agiazma se sastoji od rezervoara za skupljanje vode koja dalje otiče u mali bazen. Iznad bazena je trem sa dva stupca čije su tri strane otvorene i zasvedene polukružnim lukovima, četvrta strana je zazidana tesanim opekama. Krov je tipa polu kupole i pokriven je kamenim blokovima. Oko izlazne cevi za vodu u zid čese su ugrađeni kameni fragmenti sa,pretpostavlja se verskog objekta koji se nalazio na ovom mestu, možda upravo i prve krstionice na Svetoj Gori

---

Obnova ove crkve se očekuje.
Inače je ova agiazma na mestu krstionice iz IV veka i spada u najstarije objekte na Svetoj Gori. Nju su koristili za krštenja prvi hrišćani koji su nastanjivali Atos, kasnije Svetu Goru.
Mnogo indicija postoji da je ovaj deo Svete Gore bio nastanjen prvim Hrišćanima i da je veoma značajan radi daljeg istraživanja.

(autor,sn, autor)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev