Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Ikonopis 15. vek  
 
 
  

Ikonopis XV veka

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Pored grčkih proizvoda, Hilandar je u XVI veku dobio i najveći broj ikona iz Rusije. Bila je to posledica oživljenih veza između ruskog dvora i crkve, s jedne strane, i Hilandaraca, s druge. I pre obnove Pećke patrijaršije , ali i posle toga, putovali su u Rusiju predstavnici manastira noseći skromne poklone, čestice moštiju i ikone, kako bi tamo izmolili pokroviteljstvo dvora i klira nad srpskom zadužbinom i kako bi isprosili materijalnu pomoć. Vraćali su se snabdeveni novcem, knjigama, odeždama i ikonama. I žmnogi drugi svetogorski manastiri činili su isto. Ove veze postale su naročito prisne oko sredine XVI veka, od vremena cara Ivana Groznog, kada je Rusija preuzela zaštitničku ulogu nad pravoslavljem u Turskoj i odredila sebi misiju "Trećeg Rima".

 

Petozarni mučenici: Evstratije, Aksentije, Evgenije, Mardarije, Orest. 15.vek

 

Najstarije ikone iz ruske skupine u Hilandaru pripadaju ranom XV veku i nije jasno kojim su putevima u njega dospele. Možda su i one bile deo poklona što su ih doneli hilandarci iz Moskve u XVI veku. Najlepše je, svakako, Nedremano oko, isečeno sa jedne mnogo veće ikone sa scenama žitija, na kojoj je bilo naslikano sa strane. Ono je rađeno u naglašeno nežnom stilu sledbenika poznatog ruskog slikara Andreja Rubljova. Visokevrednosti i sličnog duha je i ikonica Čudo u Honi, koja se nekada nalazila u Hilandaru, a sada je u Narodnom muzeju u Beogradu.

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev